10-07-2014, at sea

Iets te vroeg gejuicht in het vorige bericht, die middag weer ziek geworden en op bed gelegen. Het was slecht weer met grote golven.

Gisteren was de beste dag tot nu toe, voelde me bijna de hele tijd prima. Heb aan het roer gestaan: heel erg leuk in het begin maar het kan na een tijdje een beetje saai worden. ER is een elektronisch kompas en er is veel concentratie voor nodig om de koers binnen een paar graden van de gewenste te houden.

Alle gevonden (of gestolen bij het schoonmaken) spullen werden geveild. Dit houdt in dat je moet bieden met bijvoorbeeld een lied of een dans om je spullen terug te kijrgen. Het eerste item was Jip, een beetje het chaootje van de rode (onze) wacht. De blauwe (of was het de witte?) wacht bood een dans met zn allen om Jip te krijgen, dus moesten wij snel overbieden met een dans en een lied tegelijk. Jip was gered. De rest van de spullen was trouwens ook bijna allemaal van de rode wacht, maarja, wij slapen dan ook in de woonkamer. Ik was overigens niets kwijt geraakt maar heb wel een Tall Ship Races T-shirt maat M gewonnen – het behoorde kennelijk niemand toe – met het verhaal van de bolletjesmensen.

De avond hadden we super weer, en de zee had nog een mooie verrassing voor ons: een stel dolfijnen kwam met ons meezwemmen. Dat was echt prachtig om te zien, het water is helder genoeg om ze onder water te localiseren, maar ze komen ook vaak half boven water. Het schijnt dat ze soms worden aangetrokken door het geluid van de generator (of zoiets) en om een ombekende reden graag rond de boeg van het schip zwemmen. (Later bleek dat het helemaal geen dolfijnen, maar bruinvissen zijn geweest. Was nog steeds mooi om te zien.)

Deze ochtend voel ik me ook weer prima. We hebben vernomen dat de race om twee uur vanmiddag wordt stopgezet zodat ook de langzaamste schepen nog zaterdagmiddag in Frederikstad aan kunnen komen op de motor. Dus proberen we u nog zo ver mogelijk richting het einddoel te komen, onze eerdere koers is hier alleen niet heel gunstig voor. Daarna gaan we sight seeing langs de Noorse kust. En zojuist: “Land in zicht!” Ik ga weer naar boven, genieten van het zonnetje en de frisse zeelucht.