Perfect Numbers

Hallo allemaal!

Er mag wederom “hoezee!” klinken want er is weer geld binnen! Er zijn nog twee kaartjes voor het sponsordiner – tjonge, dat is volgende week al – verkocht, maar Monique Duin heeft hiervan een extra gulle donatie gemaakt van €100. Ontzettend bedankt Monique! Mocht je nog graag je lievelingsdier als dier van de week zien, dan hoor ik het wel.

Maar dat is nog niet alles, neen! Woensdag was ik naar de kapper (even tussendoor voor de mensen die mij langer dan vandaag kennen: Dit is echt waar, ik meen het. Ik heb echt, echt, echt mijn haar laten knippen. Niet kort natuurlijk, kom op zeg.) en bij de kapper woensdag, terwijl ik daar op mams zat te wachten, was daar ook Henk. Om aan het cliché te voldoen werd er natuurlijk volop gekletst, en zo kwamen ook de Tall Ship Races en mijn sponsoractie ter sprake. Henk bleek zelf ook gevaren te hebben, op tankers dan met schoenensmeltende chemicaliën, en hij besloot zomaar me voor €20 te sponsoren! Dus bij deze nogmaals super bedankt Henk!

Alles bij elkaar kan ik dus zometeen de sponsormeter met €155 verhogen, daarmee zit ik nu op afgerond 28% van het doel. Over 28 gesproken, dat is een zogenaamd perfect number! Oftewel, het is een som van al zijn delers die niet zichzelf zijn. Oftewel, de delers van 28 zijn 1, 2, 4, 7, 14 en 28, en 1 + 2 + 4 + 7 + 14 = 28. Hoera! Mijn favoriete internetwiskundige James Grime heeft hier een leuk – tenminste, relatief leuk binnen de wiskunde – filmpje over gemaakt.

Voor de mensen die de fun op zich niet genoeg vinden en zich misschien afvragen wat we aan dit soort kennis hebben: vrij weinig. Sterker nog, naar mijn weten is er geen enkele nuttige toepassing van perfect numbers. Stel deze vraag trouwens liever niet aan natuur- of wiskundigen, dat vinden we niet leuk. Zoals Richard Feynman al zei:

“Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that’s not why we do it.”

N.B. Internet vertelt mij dat Richard Feynman dit helemaal niet gezegd. Nou internet, bedankt.